Afrički kontinent poznat je po iznimnoj raznolikosti divljih životinja. Među brojnim vrstama nalaze se i neke od najopasnijih životinja na svijetu, poznate po agresivnom ponašanju i smrtonosnim napadima. Više o najopasnijim životinjama u Africi pročitajte u članku Altezza Travela.
Nilski konj
Nilski konj golemi je sisavac kojem se najbolje ne približavati. Živi u zemljama subsaharske Afrike, u rijekama, jezerima i močvarama. S težinom do 1.500 kg, na kopnu može dosegnuti brzinu do 30 km/h, a u vodi do 13 km/h. Zanimljivo je da nilski konji ne plivaju kao većina životinja. Umjesto toga, odguruju se od riječnog dna ili hodaju po njemu, koristeći uzgon kako bi klizili između koraka.
Jesu li nilski konji najopasnije životinje u Africi?
Nilski konji ubrajaju se među najopasnije životinje u Africi. Iako su biljojedi i na prvi pogled djeluju mirno, izrazito su nepredvidivi i agresivni te često napadaju bez očitog razloga.
Prema novijim procjenama, nilski konji godišnje usmrte oko 500 ljudi, više nego lavovi ili slonovi. Većina sukoba događa se kada brane svoj teritorij. Žrtve su često ribari, čak i u čamcima, te lokalno stanovništvo koje dolazi do vode.
U životinjskom svijetu nilski konji gotovo nemaju prirodnih neprijatelja. Debela koža štiti ih od zuba grabežljivaca, a rijetke se životinje usuđuju napasti tako veliko tijelo. Samo mladi nilski konji povremeno postaju plijen krokodila, lavova ili hijena.
Bivol
Afrički ili kaferski bivol biljojed je poznat po naglom temperamentu. Rasprostranjen je širom subsaharske Afrike, u različitim krajolicima, od kišnih šuma do otvorenih savana i šumovitih područja, a najčešće se zadržava blizu izvora vode.
Te snažne životinje teže između 700 i 900 kg, imaju tamnosmeđu ili crnu dlaku te prepoznatljive zakrivljene rogove. Bivoli žive u krdima od nekoliko desetaka do nekoliko stotina jedinki. Tijekom sušne sezone ili razdoblja parenja mogu stvarati veće skupine. Krda se uglavnom sastoje od odraslih ženki, teladi i mladih mužjaka, dok se stariji bikovi često drže na rubovima. Takav raspored omogućuje učinkovitu obranu od grabežljivaca, osobito lavljih čopora.
Afrički bivoli dio su skupine Big Five, životinja poznatih po snažnoj obrani sebe, mladunaca i teritorija. Čak i stari samotnjački mužjaci izbačeni iz krda predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Mogu napasti čovjeka ili životinju koja im se približi bez upozorenja, čak i kada nema znakova agresije. Bivoli imaju prilično slab vid, pa se u procjeni okoline oslanjaju na istančan njuh i sluh. To često dovodi do lažnih uzbuna i, posljedično, preventivnih napada „za svaki slučaj”.
Kaferski bivoli odgovorni su za procijenjenih 200 smrtnih slučajeva ljudi godišnje u Africi, zbog čega su dobili nadimke poput „Crna smrt” i „tvorac udovica”.
Njihovi glavni prirodni neprijatelji su lavlji čopori i krokodili, koji najčešće napadaju mlade ili oslabljene jedinke. Kada mogu birati, grabežljivci ipak uglavnom radije biraju manje opasan plijen, poput zebri ili antilopa.
Nilski krokodil
Nilski krokodil najveći je slatkovodni grabežljivac u Africi. Nastanjuje rijeke, jezera i močvare od Egipta do Senegala i Južnoafričke Republike. Odrasli mužjaci obično narastu 3,5 do 5 m u duljinu i teže 300 do 700 kg.
Izduženo tijelo, zelenkaste ili sivosmeđe boje, izvrsna je kamuflaža u mutnoj vodi. Krokodil ima snažne čeljusti i oko 64 do 68 oštrih zuba. Iako se uglavnom hrani ribom i vodenim pticama, odrasli krokodili često love sisavce poput antilopa, zebri, bivola, pa čak i vršnih grabežljivaca poput lavova i leoparda zatečenih uz vodu.
Zahvaljujući prilagođenom dišnom i krvožilnom sustavu, krokodili mogu gotovo nepomično ostati pod vodom do 1 sat i čekati plijen u zasjedi. Najčešće napadaju iznenada, dok žrtva pije vodu, a zatim je odvlače pod površinu. Napadi na ljude također nisu rijetki.
Lav
Kao jedni od najvećih grabežljivaca u Africi, lavovi imaju ključnu ulogu u ekosustavima savane. Ipak, njihov je areal danas znatno manji nego u prošlosti. Danas se lavovi uglavnom nalaze u istočnoj i južnoj Africi, s najvećom populacijom u Tanzaniji, dok manje izolirane skupine žive u zapadnim i središnjim regijama. Najviše im odgovaraju savane, travnjaci i svijetle šume.
Za razliku od drugih velikih mačaka, lavovi žive u čoporima, skupinama s nekoliko odraslih ženki i mužjaka. Takav način života donosi prednosti u lovu, zaštiti mladunaca i obrani teritorija. Njihovi teritoriji mogu obuhvaćati od 20 do 400 km², ovisno o gustoći plijena. Što je plijena manje, to im je potrebno veće područje.
U čoporu većinu lova obavljaju lavice. Lakše su i okretnije, pa zajedno postavljaju zasjedu plijenu i tijekom potjere mogu dosegnuti brzinu do 80 km/h. Mogu srušiti gnuove, zebre, bivole, pa čak i mlade slonove ili žirafe. Lov na velike životinje često zahtijeva pomoć mužjaka.
Lavovi rijetko napadaju ljude i gotovo nikada radi hrane. Većina incidenata događa se u ruralnim područjima blizu rezervata i nacionalnih parkova, gdje ljudi žive u neposrednoj blizini grabežljivaca. Svake godine oko 250 ljudi strada u smrtonosnim susretima s lavovima.
Leopard
Leopard je okretan, pjegav grabežljivac poznat po prikrivenom kretanju i snazi. Rasprostranjen je širom subsaharske Afrike, od kišnih šuma do otvorenih savana. Mišićavo tijelo i nisko težište omogućuju mu trčanje brzinom do 60 km/h te skokove do 6 m u daljinu i 3 m u visinu.
Uzorak na krznu pruža mu izvrsnu kamuflažu u prošaranom svjetlu šume ili visokoj travi savane. Leopardi su uglavnom samotnjaci i noćne životinje; danju odmaraju u krošnjama ili gustom grmlju, a noću love.
Poznati su po žestokoj agresiji kada ih se iznenadi ili stjera u kut. Uplašen ili ranjen leopard smatra se jednom od najopasnijih životinja: napada brzo i kandžama i očnjacima zadaje duboke rane. Zabilježeni su napadi na lovce čak i nakon što je leopard bio pogođen, zbog čega je uvršten u skupinu Big Five.
Prehrana mu je vrlo raznolika i ovisi o staništu. Lovi velike papkare, ali i majmune, ptice, zečeve, guštere, pa čak jede i strvinu. Jedno od njegovih prepoznatljivih ponašanja jest odvlačenje plijena većeg od sebe u krošnje, kako bi ga zaštitio od hijena ili lavova.
Nosorog
U Africi žive 2 vrste nosoroga: bijeli i crni. Bijeli nosorog, težak između 1.800 i 2.400 kg, drugi je najveći kopneni sisavac nakon slona te je uglavnom miran i društven. Crni nosorozi manji su, teže 800 do 1.400 kg, ali poznati su po naglom temperamentu i agresivnosti.
Povijesno su obje vrste nastanjivale velik dio subsaharske Afrike, no u 20. stoljeću krivolov zbog rogova gotovo ih je istrijebio. Prema podacima organizacije International Rhino Foundation, u Africi danas živi oko 17.500 bijelih i 6.500 crnih nosoroga.
Crni nosorozi uglavnom žive samotnjački i često se zadržavaju u područjima s gustim grmljem. Zbog slabog vida lako ih uznemire nagli pokreti ili nepoznati mirisi, što može dovesti do trenutačnog napada. Ženke s mladuncima i samotnjački mužjaci osobito su agresivni. Iako nisu grabežljivci, njihova je agresija obrambena. Pri jurišu udaraju rogovima, nastoje prevrnuti metu i mogu je pregaziti, što je smrtonosno čak i za velike grabežljivce.
Pjegava hijena
Pjegava hijena inteligentan je i društven grabežljivac, često nepravedno prikazivan kao kukavički strvinar. Zapravo je vješt lovac i jedan od najopasnijih mesojeda Afrike.
Njezin areal obuhvaća gotovo cijelu subsaharsku Afriku. Česta je u istočnoafričkim savanama, poput Nacionalnog parka Serengeti u Tanzaniji, u polupustinjama južne Afrike, mješovitim šumama Zambije, etiopskim brdima, pa čak i blizu velikih gradova. Hijene žive u složenim društvenim klanovima s desecima članova, koje predvode dominantne ženke, veće i agresivnije od mužjaka.
Hrane se gnuovima, zebrama, impalama, gazelama, teladi bivola ili oslabljenim odraslim jedinkama te mladim žirafama. Iako se dugo smatralo da se uglavnom oslanjaju na strvinu, istraživanja, uključujući rad zoologa Hansa Kruuka, pokazuju da hijene često love samostalno. Njihova taktika temelji se na iscrpljivanju plijena: snažne noge i izdržljivost omogućuju im potjeru na velike udaljenosti, uz ugrize za noge dok se plijen ne sruši. Hijene ne izbjegavaju sukobe s drugim grabežljivcima, osim kada su brojčano nadjačane.
Slon
Najveće kopnene životinje na Zemlji, slonovi su poznati po mirnoj naravi i golemoj snazi. Afrički slonovi žive na velikom dijelu kontinenta, od istočnih savana do šuma i polupustinja na zapadu i jugu.
Vrlo su inteligentni, društveni sisavci s matrijarhalnom strukturom krda. Obitelji obično imaju do 15 jedinki, predvodi ih starija ženka, a čine ih njezini potomci i njihovi mladunci. Odrasli mužjaci žive sami ili u skupinama mužjaka te se glavnom krdu pridružuju samo tijekom sezone parenja.
Slonovi su uglavnom tolerantni prema drugim stanovnicima savane i imaju malo prirodnih neprijatelja. Zbog veličine su odrasle jedinke gotovo nedodirljive za grabežljivce. Samo vrlo veliki lavlji čopori mogu riskirati napad na slabog ili mladog slona, a i to se događa rijetko.
Zbog manjka prijetnji slonovi obično nisu agresivni, ali kada se osjete ozbiljno ugroženima, reagiraju odmah. Prije napada često šalju upozorenja: mašu ušima, zamahuju surlom i glasno trube.
Ako je izazvan, odrasli slon težak 5 do 6 tona može jurnuti, udariti surlom ili kljovama i pregaziti prijetnju. Takvo ponašanje može potaknuti opasnost za mladunče ili, kod mužjaka, musth, razdoblje povišene razine testosterona. Tijekom mustha slonovi su izrazito nepredvidivi i mogu pokazati agresiju bez jasnog razloga.
Medojed
Medojed, poznat i kao ratel, relativno je mali grabežljivac, dug 60 do 80 cm i težak 7 do 13 kg, ali stekao je reputaciju najneustrašivije životinje na svijetu, što bilježi i Guinnessova knjiga rekorda. Rasprostranjen je širom subsaharske Afrike, u ravnicama i podnožjima, a izbjegava samo guste kišne šume i krajnje pustinjske uvjete. Uglavnom živi sam, osim tijekom sezone parenja.
Medojedi imaju iznimno čvrstu, labavu kožu debljine do 6 mm, zbog čega su gotovo imuni na napade grabežljivaca. Čak i kada ih netko ugrize za šiju, mogu se okrenuti i uzvratiti oštrim zubima i kandžama. Ugrizi zmija te ubodi škorpiona i pčela također imaju slab učinak. Istraživanje Sveučilišta u Minnesoti pokazalo je da medojedi imaju imunosni sustav sposoban oduprijeti se otrovu smrtonosnom za druge sisavce.
Hrane se vrlo raznoliko: medom, malim glodavcima, pticama, zmijama, škorpionima, kukcima, gmazovima, pa čak i strvinom. Medojedi žestoko brane svoj plijen i, ako je potrebno, suprotstavljaju se hijenama, lavovima i leopardima.
Crna mamba
Crna mamba poznata je afrička zmija, prepoznatljiva po brzini, agresiji i vrlo snažnom otrovu. Smatra se najsmrtonosnijom zmijom Afrike i jednom od najopasnijih na svijetu. Njezino stanište obuhvaća savane, šumovita područja i kamenite predjele istočne, središnje i južne Afrike.
Unatoč imenu, izvana nije crna: tijelo joj je najčešće sivo-maslinasto ili smeđe. Naziv „crna” odnosi se na tamnu boju unutrašnjosti usta. Može narasti 2,5 do 4,3 m u duljinu i na kratkim udaljenostima dosegnuti brzinu od 16 do 20 km/h. U kombinaciji s jakim neurotoksičnim otrovom, to je čini iznimno opasnom.
Crne mambe zapravo su prilično plahe i obično pokušavaju pobjeći kada se osjete ugroženima. Ako bijeg nije moguć, reagiraju snažnom agresijom: podižu prednju trećinu tijela, otvaraju usta kako bi pokazale crnu unutrašnjost, sikću i izvode lažne napade. Ako prijetnja potraje, zadaju više brzih ugriza. Otrov uzrokuje paralizu disanja i zatajenje srca. Simptomi se mogu pojaviti u roku od 10 do 15 minuta, a bez brze medicinske pomoći smrt može nastupiti za 4 do 16 sati.
Hrane se glodavcima i malim pticama. Njihovi prirodni neprijatelji uključuju ptice grabljivice poput orlova i ptica tajnica, koje kandžama ili kljunom ciljaju glavu. Zanimljivo je da medojedi također love crne mambe.
Crna mamba široko se smatra jednom od najopasnijih i najsmrtonosnijih životinja u Africi, kao i jednom od najsmrtonosnijih zmija na svijetu. Poznata po agresivnom ponašanju, može jednim ugrizom ubrizgati smrtonosnu dozu otrova.
Među drugim vrlo opasnim zmijama u Africi su kobre, ljutice i boomslang. Iako boomslang ima najtoksičniji otrov među zmijama, uglavnom je plah i izbjegava sukob, pa predstavlja manju neposrednu prijetnju od crne mambe.
Komarac. Svake se godine u Africi oko 230 milijuna ljudi zarazi malarijom, koja se prenosi ubodima komaraca. Oko 500.000 njih umre.
10 najopasnijih životinja u Africi su:
- Nilski konj
- Bivol
- Nilski krokodil
- Lav
- Leopard
- Nosorog
- Pjegava hijena
- Slon
- Medojed
- Crna mamba
Sav sadržaj na stranicama Altezza Travela nastaje uz stručne uvide i temeljito istraživanje, prema našoj Urednička politika.
Želite li saznati više o putovanjima u Tanzaniji?
Stupite u kontakt s našim timom. Istražili smo najvažnija odredišta diljem Tanzanije. Naši savjetnici za putovanja iz regije Kilimanjara rado će podijeliti praktične savjete i pomoći vam u planiranju putovanja.
