Od afričkih slonova i masajskih žirafa do snježnih leoparda, crvenih pandi, leoparda, kolobus majmuna i sivih krunastih ždralova, tim Altezza Travel izdvaja neke od najljepših životinja planeta. Mnoge od njih moguće je promatrati na safariju u nacionalnim parkovima Tanzanije i u drugim dijelovima svijeta.
Žirafa
Masajska žirafa najveća je od svih podvrsta žirafa: mužjaci dosežu visinu do 5,5 metara i teže više od 1,3 tone. Prepoznatljivi su po maloj grbi na leđima i uzorku krzna koji podsjeća na hrastovo lišće nazubljenih rubova. Svaki je uzorak jedinstven, slično ljudskom otisku prsta. Znanstvenici su utvrdili da se obojenost masajske žirafe nasljeđuje od majke, a oblik pjega može utjecati na preživljavanje mladunčadi. Mlade žirafe s velikim, nepravilnim pjegama imaju veće izglede doživjeti odraslu dob.
Vrat žirafe ima samo 7 kralježaka, no svaki je otprilike veličine ljudske glave. Njezino veliko srce, teško do 11 kg, pumpa krv pod visokim tlakom kako bi stigla do mozga nekoliko metara iznad tla.
Još jedna zanimljiva značajka jest tamnoplavi jezik žirafe, koji može dosegnuti duljinu do 0,5 metara. Njime lako hvata lišće, čak i s trnovitih akacija, a melanin u jeziku štiti osjetljivu sluznicu od sunca. Ta je prilagodba važna jer žirafe provode 10 – 12 sati dnevno na izravnom suncu, berući lišće s drveća. Prema podacima organizacije African Wildlife Foundation, jedna žirafa može pojesti do 30 kg zelenila dnevno, pa je takva zaštita presudna.
Kada je potrebno, žirafa može trčati brzinom do 56 km/h, a udarac njezina kopita može usmrtiti čak i lava. Ipak, najveća prijetnja masajskoj žirafi jesu ljudi. U posljednjih 30 godina gubitak staništa, krivolov i širenje poljoprivrednog zemljišta smanjili su populaciju sa 70.000 na samo 35.000 jedinki.
Zebra
U divljini postoje 3 vrste zebri: obična zebra, planinska zebra i rijetka Grevyjeva zebra. Obična zebra najraširenija je, no već je klasificirana kao „gotovo ugrožena”.
Obične zebre mogu dosegnuti brzinu do 65 km/h. Njihova glavna strategija preživljavanja ipak je okretnost: često trče cik-cak, što grabežljivcima otežava lov jer su im pokreti nepredvidivi i zbunjujući.
Najprepoznatljivija značajka zebre, naravno, jesu njezine pruge, pri čemu svaka jedinka ima jedinstven uzorak. Znanstvenici su godinama raspravljali o njihovoj svrsi. Studija objavljena 2014. u časopisu Nature Communications dala je jasan odgovor: pruge prije svega štite zebre od krvopijskih muha i drugih parazita. Druge teorije, uključujući kamuflažu, termoregulaciju, društvenu signalizaciju ili obranu od grabežljivaca, nisu dobile snažnu potvrdu. Studija je potvrdila da pruge znatno smanjuju ubode kukaca i rizik od bolesti.
„Napokon smo došli do faze u kojoj možemo prestati postavljati pitanje ‘Zašto pruge?’ i početi pitati ‘Što sprječava muhe da slijeću na pruge?’” – The New Yorker citira Tima Cara, biologa sa Sveučilišta California u Davisu i glavnog autora studije.
Zanimljivo je da zebre ne komuniciraju samo različitim zvukovima nego i pokretima ušiju i tijela. Tim „jezikom gesta” mogu signalizirati opasnost, agresiju ili prijateljsku namjeru.
Zebre su i iznimno izdržljive. Svake godine prelaze stotine kilometara u potrazi za vodom i pašnjacima. Obična zebra drži rekord za najdulju kopnenu migraciju među afričkim sisavcima, dugu više od 500 km kroz Namibiju i Bocvanu.
Lav
Lavovi su rijetka iznimka među mačkama zbog svoje društvene strukture. Žive u čoporima od 10 do 20 članova. Ženke obavljaju najveći dio lova u koordiniranim skupinama, dok se mužjaci uglavnom bave obranom teritorija.
Griva mužjaka lava posebno je upečatljiva: što je tamnija i gušća, to je privlačniji ženkama i zastrašujući suparnicima. Griva može dosegnuti duljinu do 16 cm i usko je povezana s razinama testosterona. Kastrirani lavovi u zatočeništvu obično nemaju grivu.
Rika je još jedno obilježje lavova. Može se čuti i do 8 km daleko zahvaljujući jedinstvenoj građi grkljana, koji proizvodi snažne zvukove niske frekvencije.
Lavovi provode do 20 sati dnevno odmarajući se i čuvajući energiju za lov, koji se najčešće odvija noću ili u sumrak.
Leopard
Afrički leopard uspijeva u vrlo različitim staništima, od gustih šuma i savana do planinskih, polupustinjskih područja, pa čak i rubova gradova. Iako su manji od lavova i tigrova, leopardi su među najsnažnijim i najotpornijim grabežljivcima u divljini. Krzno im pruža izvrsnu kamuflažu u prošaranom šumskom svjetlu ili među visokim travama savane, a kao i kod žirafa i zebri, svaka jedinka ima jedinstven uzorak.
Krzno leoparda prilagođava se i okolišu. U gustim, sjenovitim šumama obično je tamnije i stapa se s podrastom, dok u suhim, otvorenim krajolicima poprima svjetlije, pješčane tonove usklađene sa suncem isprženim tlom.
Leopardi žive samotnjački i noćno te brane velika područja. U lovu im pomažu izniman vid i sluh. Studija iz 2024. pokazala je da svaki leopard ima jedinstven glasovni biometrijski potpis, što istraživačima omogućuje prepoznavanje pojedinih jedinki prema glasanju s točnošću do 93 %.
Prema podacima zoološkog vrta San Diego Zoo, leopardi mogu skočiti do 6 metara naprijed i oko 3 metra uvis, a ujedno su vješti penjači. Prehrana im je vrlo raznolika, od ptica i glodavaca do antilopa, pa čak i mladunčadi većih životinja poput žirafa.
Unatoč iznimnoj prilagodljivosti, afrički leopard na popisu je IUCN-a kao vrsta pod rizikom od izumiranja. Populacije se i dalje smanjuju zbog gubitka staništa i sukoba s ljudima.
Sivi krunasti ždral
Sivi krunasti ždral visok je oko 1 metar i lako se prepoznaje po zlatnoj kruni od perja, sivkastom tijelu, bijelim obrazima i crvenim grlenim vrećicama. Jedna je od 15 vrsta koje žive uglavnom u istočnoj i južnoj Africi, uključujući Ugandu, Keniju i Tanzaniju.
Za razliku od većine ždralova, koji gnijezda grade na tlu ili u plitkoj vodi, sivi i crni krunasti ždral jedini su članovi svoje porodice koji se mogu gnijezditi na drveću. To im omogućuje izduženi stražnji prst, kojim se sigurno hvataju za grane. Znanstvenici smatraju da je ta jedinstvena prilagodba ostatak drevnih obilježja izgubljenih kod drugih članova porodice ždralova.
„Krunasti ždralovi najstariji su među ždralovima i prethode drugim danas postojećim vrstama za desetke milijuna godina. Njihov zavijeni dušnik, koji proizvodi trubljajući glas, te dugi stražnji prst ili hallux, koji krunastim ždralovima omogućuje hvatanje za strukture pri noćenju ili sjedenju, jedinstvene su značajke ove podporodice ždralova”, navodi International Single Species Action Plan for the Conservation of the Grey Crowned Crane.
Prema National Geographicu, sivi krunasti ždralovi monogamni su i parovi ostaju zajedno cijeli život. Njihovi svadbeni plesovi, s naklonima, skokovima i glasanjem, središnji su dio rituala parenja.
Posljednjih desetljeća njihova se populacija naglo smanjila, a vrsta se danas smatra ugroženom. Glavne prijetnje uključuju isušivanje močvara, obradu zemljišta, onečišćenje agrokemikalijama, hvatanje i trgovinu te sudare s dalekovodima.
Istočnoafrički oriks
Istočnoafrički oriks, poznat i kao oriks Beisa, elegantna je antilopa visoka nešto više od 1 metra, rasprostranjena u sušnim regijama istočne Afrike. Glatko sivo krzno od bijelog trbuha odvaja izražena crna pruga, prepoznatljivo obilježje vrste. Crne oznake pojavljuju se i na glavi i vratu, tvoreći jedinstven uzorak preko čela, duž nosa i od očiju prema ustima. Izgled upotpunjuju mala kestenjasta griva i vitki, ravni, prstenasti rogovi.
Oriksi Beisa žive u Etiopiji, sjevernoj i istočnoj Keniji, dijelovima Tanzanije i Južnom Sudanu. Izvrsno su prilagođeni životu u zahtjevnim polupustinjama i suhim savanama, gdje temperature snažno variraju, a vode je malo.
„Oriks Beisa ima vrlo učinkovit metabolizam vode. [Ove životinje] mogu podnijeti visoke tjelesne temperature i čuvati vodu smanjenim znojenjem, što im pomaže preživjeti u ekstremnoj vrućini”, navodi službena stranica Nacionalnog rezervata Samburu u Keniji.
Istočnoafrički oriks društvena je životinja i često formira skupine koje se zajedno brane od grabežljivaca. Rogovi, dugi do 85 cm, služe i kao sredstvo obrane i za uspostavljanje društvene hijerarhije.
Danas je vrsta klasificirana kao ugrožena, uz procjenu da je preostalo 11.000 do 13.000 zrelih jedinki.
Serval
Serval, na afrikaansu nazvan Tierboskat, što znači „šumska tigrasta mačka”, srednje je velika divlja mačka vitke, ali snažne građe. Duge noge i razmjerno kratak rep razlikuju ga od mnogih drugih članova porodice mačaka.
Servali najčešće imaju crvenkastosmeđe krzno s izraženim crnim pjegama. Od tjemena niz vrat i leđa protežu se 2 ili 4 pruge, koje se postupno stapaju s pjegavim uzorkom.
Ove mačke uglavnom nastanjuju afričku savanu i iznimno su okretni lovci. Iz mjesta mogu skočiti okomito do 2,7 metara i vodoravno do 3,8 metara, što im omogućuje da plijen omame jednim udarcem.
Mali plamenac
Mali plamenac najmanji je član svoje porodice i rijetko prelazi 125 cm visine. Ove se ptice lako prepoznaju po dugim, vitkim nogama i elegantno savijenom vratu u obliku slova S. Takav oblik rezultat je mirovanja s glavom prislonjenom uz leđa, čime pomiču težište i održavaju ravnotežu.
Plamenci mogu stajati na jednoj nozi uz vrlo malo napora, zahvaljujući jedinstvenoj građi zglobova. Studije pokazuju da u tom položaju zaključavaju mišiće nogu, smanjuju opterećenje i štede energiju.
Perje malih plamenaca varira od blijedoružičaste do duboko crvene, a intenzitet boje izravno je povezan s prehranom. Karotenoidni pigmenti iz algi i rakova daju perju ružičastocrvenu nijansu. Što je prehrana bogatija tim pigmentima, perje postaje izraženije boje.
Mali plamenci uglavnom nastanjuju područja oko alkalnih ili slanih jezera. Jedno od najpoznatijih takvih mjesta jest jezero Natron u Tanzaniji, gdje formiraju golema jata od stotina tisuća jedinki. Tijekom sezone razmnožavanja izvode sinkronizirane ritualne plesove koji učvršćuju društvene veze i potiču parenje.
Galago
Galago, poznat i kao bushbaby, jedan je od najupečatljivijih afričkih primata, rasprostranjen u regijama južno od Sahare. Ove male životinje koje žive na drveću teže do 200 g i lako se prepoznaju po velikim, izražajnim očima i ušima, mekom, pahuljastom krznu i dugom repu koji im pomaže održavati ravnotežu među krošnjama.
Galagi imaju duge stražnje noge i dobro razvijene prednje udove, što im daje iznimnu sposobnost skakanja. Prema Royal Society Publishingu, senegalski galagi mogu skočiti vrlo visoko zahvaljujući posebnom mehanizmu u bedrenim mišićima i tetivama. Najprije istegnu mišiće i pohrane energiju, a zatim je naglo oslobode poput opruge, što im omogućuje skok do 2 metra iz mjesta.
Do 1980. znanstvenici su prepoznavali samo 6 vrsta galaga. Kasnija istraživanja, uključujući analize njihova glasanja, otkrila su najmanje 20 podvrsta.
Galagi su noćne životinje i hrane se voćem, kukcima i malim pticama, no prehrana im se uglavnom sastoji od . Posebno prilagođenim, blago prema naprijed nagnutim donjim sjekutićima i očnjacima glođu rupe u kori i stružu sok.
Duiker
Duikeri su male antilope koje uglavnom nastanjuju tropske šume i grmlje diljem srednje, zapadne i istočne Afrike. Prepoznato je oko 20 podvrsta. Većina duikera skromnih je dimenzija, visoka 40 do 70 cm i teška 10 – 25 kg. Unatoč malom rastu, vrlo su otporni i brzo se kreću kroz gustu vegetaciju.
Duikeri su poznati i po skrovitom načinu života. Obično su najaktivniji noću ili u sumrak, zbog čega ih je teško uočiti na safariju. Prehrana im je raznolika i uključuje lišće, plodove, sjemenke, a povremeno i kukce.
Duikeri uglavnom žive samotnjački i komuniciraju suptilnim glasovnim signalima. Primjerice, ženke plavih duikera tihim jecajima komuniciraju s mladuncima, dok mužjaci mogu ispuštati zvižduke ili zvukove nalik kihanju kako bi signalizirali opasnost.
Još jedno prepoznatljivo obilježje jesu uzorci krzna, koji im pomažu stopiti se sa šumom. Neke vrste, poput crvenog duikera, imaju bogato crvenkasto krzno, dok rijetki tanzanijski Abbottov duiker ima crvenkastosmeđu dlaku. Ova podvrsta jedna je od najvećih, a odrasle jedinke teže do 60 kg. Noću se mogu vidjeti u planinama Udzungwa, zapadnim planinama Usambara, na Kilimanjaro i na još nekoliko lokacija. Ipak, zbog skrovite naravi duikeri ostaju jedna od najslabije istraženih skupina antilopa.
Kolobus majmun
Kolobus majmuni nastanjuju šume istočne i zapadne Afrike te se lako prepoznaju po izraženoj crno-bijeloj ili crno-sivoj obojenosti. Dugi repovi pomažu im vješto kretanje kroz krošnje, pri čemu koriste grane poput trampolina i skaču do 15 metara. Tijekom takvih skokova ispružaju prednje i stražnje udove, a duga dlaka, prema podacima organizacije African Wildlife Foundation, vjerojatno djeluje poput padobrana i stabilizira tijelo u zraku.
Kolobus majmuni nemaju potpuno razvijen palac, nego samo mali ostatak na njegovu mjestu. Ta ih jedinstvena značajka razlikuje od svih drugih primata i dala im je ime: „colobus” dolazi od grčke riječi κολοβός, u značenju „osakaćen” ili „zakržljao”.
Pretežno biljojedi, kolobus majmuni hrane se uglavnom lišćem, uključujući i vrste koje su otrovne ili teško probavljive mnogim životinjama. Njihovi složeni želuci s više komora učinkovito fermentiraju i razgrađuju vlakna te neutraliziraju toksine, čime se smanjuje natjecanje za hranu s drugim vrstama.
Tigar
Tigrovi su najveći živući članovi porodice mačaka. Upečatljivo prugasto krzno čini ih među najprepoznatljivijim divljim mačkama na Zemlji.
Povijesno su tigrovi bili razvrstani u 9 podvrsta, no novija genetska i evolucijska istraživanja precizirala su taj sustav. DNK analiza iz 2018. identificirala je 6 suvremenih podvrsta: bengalski tigar – najbrojniji, rasprostranjen u Indiji, Bangladešu, Nepalu i Butanu; amurski tigar – najveći, prilagođen oštroj klimi ruskog Dalekog istoka; južnokineski tigar – jedan od najrjeđih; sumatranski tigar – najmanja podvrsta, koja nastanjuje otok Sumatru; indokineski tigar – rasprostranjen u jugoistočnoj Aziji; te malajski tigar, otkriven relativno nedavno u Maleziji.
Tigrovi su samotnjački, teritorijalni grabežljivci, najaktivniji u sumrak i noću. Iznimni su lovci, sposobni svladati plijen veći od sebe, uključujući velike jelene, divlje svinje, pa čak i mlade slonove. Mužjaci su znatno veći od ženki, a neki, poput amurskog tigra, teže 300 kg ili više.
Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), sve suvremene podvrste tigra klasificirane su kao ugrožene. Članak iz 2025. u Times of India ističe zabrinjavajuću promjenu ponašanja: tigrovi, koji su prije izbjegavali kontakt s ljudima, postaju odvažniji i agresivniji. Stručnjaci tu promjenu povezuju s fragmentacijom staništa, ranim odvajanjem mladunaca od majki i rastom populacija u pojedinim područjima, što povećava natjecanje za resurse.
Przewalskijev konj
Ovaj neobični konj dobio je ime po ruskom istraživaču Nikolaju Przewalskom, koji je prvi opisao vrstu krajem 19. stoljeća. Fizički se od domaćih konja razlikuje u nekoliko obilježja: robusnije je građe, ima kratku, gustu grivu i prepoznatljivo krzno – svijetlosivo ili žućkastosmeđe, s tamnom prugom duž leđa.
Przewalskijevi konji potječu iz stepskih i polupustinjskih područja srednje Azije, ponajprije Mongolije i sjeverne Kine. Dobro su prilagođeni oštrim klimama, gdje se zimske temperature mogu spustiti do −40 °C.
Dugo se smatralo da je Przewalskijev konj jedina istinski divlja vrsta konja. Međutim, studija iz 2018. objavljena u časopisu Science dovela je u pitanje takvo gledište. DNK analiza pokazala je da ovi konji djelomično potječu od pripitomljenih predaka i nisu potpuno divlji. Istraživači su otkrili i genetsku povezanost s drevnim botajskim konjima, koji su živjeli na području današnjeg Kazahstana prije oko 5.500 godina.
U rujnu 2020. TIME je izvijestio o rođenju prvog kloniranog ždrijebeta Przewalskijeva konja. Ždrijebe, nazvano Kurt, nastalo je somatskim kloniranjem s pomoću DNK mužjaka pohranjenog u zoološkom vrtu San Diego Zoo od 1980. Znanstvenici se nadaju da će kloniranje pomoći obnoviti genetsku raznolikost populacije. Kurt je ime dobio u čast dr. Kurta Benirschkea, osnivača Frozen Zooa, genetske banke za ugrožene vrste.
„Ovo rođenje proširuje mogućnosti genetskog spašavanja ugroženih divljih vrsta”, kaže Ryan Felan, izvršni direktor organizacije Revive & Restore, neprofitne organizacije za očuvanje divljih životinja.
Sjeveroistočnoafrički gepard
Sjeveroistočnoafrički gepard nastanjuje sušne savane, polupustinje i otvorene travnate ravnice, gdje ima mnogo antilopa i drugih malih do srednje velikih papkara. Odlikuje ga nešto gušće krzno i nešto rjeđi uzorak crnih pjega. Trbuh mu je bijel, a na licu se ističu svjetlija područja oko očiju s prepoznatljivim crnim „suznim tragovima”.
DNK istraživanja pokazuju da se ova podvrsta odvojila od južnoafričkog geparda prije između 32.200 i 244.000 godina. Kao i drugi gepardi, izrazito je specijaliziran za lov velikom brzinom: savitljiva kralježnica, duge noge i snažni mišići omogućuju mu da dosegne brzinu do 105 km/h. Dugi rep djeluje poput kormila, pomaže u održavanju ravnoteže i omogućuje oštre zaokrete tijekom potjere, dok se poluuvučene kandže hvataju za tlo poput čepova na kopačkama i sprječavaju proklizavanje pri najvećoj brzini.
Za razliku od mnogih drugih velikih afričkih grabežljivaca, sjeveroistočni gepardi love uglavnom danju, osobito rano ujutro i kasno poslijepodne, kako bi izbjegli natjecanje s noćnim grabežljivcima poput lavova i leoparda. Oslanjaju se na oštar vid, a ne na njuh, i mogu uočiti plijen s udaljenosti do 2 km. Njihova strategija lova spaja prikradanje s naglim sprintom, pri čemu plijen često uhvate za manje od minute.
Snježni leopard
Snježni leopard rijedak je i skrovit grabežljivac koji nastanjuje visokoplaninska područja srednje Azije, uključujući Himalaju, Karakorum, Tian Shan i Pamir. Njegov areal obuhvaća oko 2,3 milijuna četvornih kilometara, pri čemu se približno 60 % tog područja nalazi u Kini.
Snježni leopardi dobro su prilagođeni oštroj klimi i stjenovitom terenu. Široki, pahuljasti repovi, koji mogu dosegnuti do 90 % duljine tijela, pomažu im održavati ravnotežu pri trčanju i služe kao topli pokrov po hladnom vremenu. Velike šape prekrivene krznom raspoređuju težinu po dubokom, rastresitom snijegu i poboljšavaju hvat na strmim padinama.
Ove su mačke uglavnom samotnjačke i skrovite, najaktivnije u sumrak i prije zore. Kreću se po liticama, odmarajući se na izbočinama i grebenima koji im daju dobar pregled za praćenje plijena, dok ostaju dobro prikrivene.
Vrsta je klasificirana kao ugrožena, uz procjenu da u divljini preostaje 2.710 do 3.386 zrelih jedinki. Glavne prijetnje uključuju krivolov zbog krzna i kostiju, gubitak staništa i lov na njihov plijen.
„Predviđa se da će samo 35 % sadašnjeg areala snježnog leoparda ostati stabilno klimatsko utočište. Očekuje se da će se stanište snježnog leoparda do 2070. smanjiti za 8 – 23 % zbog klimatskih utjecaja”, navodi izvješće organizacije World Wildlife Fund (WWF) iz 2021.
Nektarica
Nektarice su male, jarko obojene ptice pjevice iz reda vrapčarki, rasprostranjene uglavnom u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Nastanjuju različita okruženja, od suhih savana do vlažnih tropskih šuma, a mogu živjeti i na nadmorskim visinama do 4.000 metara.
Ove se ptice lako prepoznaju po dugim, zakrivljenim kljunovima, savršeno prilagođenima izvlačenju nektara. Za razliku od kolibrića, rijetko lebde u mjestu; umjesto toga hrane se sjedeći na cvjetovima. Iako nektar čini najveći dio prehrane, jedu i kukce i pauke, osobito dok hrane mlade.
Kod mnogih vrsta izražen je spolni dimorfizam: mužjaci imaju sjajno, iridescentno perje, dok su ženke prigušenijih boja. Neke vrste, poput malahitske nektarice, ulaze u stanje noćne obamrlosti. Privremeno snižavanje tjelesne temperature i aktivnosti pomaže im štedjeti energiju tijekom hladnih noći.
Patka mandarinka
Patka mandarinka živopisna je ptica podrijetlom iz istočne Azije. Mužjaci su posebno uočljivi, s kombinacijom zelenog i ljubičastog perja, jarko narančastim „jedrima” na leđima, crvenim kljunom i izraženim bijelim prugama na glavi. Ženke su suzdržanijih boja, ali se i dalje prepoznaju po jasnoj bijeloj pruzi iza oka i nježno pjegavom trbuhu.
Ove patke najradije se gnijezde u dupljama drveća, ponekad i do 15 metara iznad tla. Ženka bira mjesto gniježđenja i polaže jaja, dok mužjak obično ostaje u blizini. Umjesto velikih otvorenih jezera, patke mandarinke biraju mirne šumske bare okružene gustom vegetacijom. Zanimljivo je da su jedina vrsta patke koja se ne može križati s drugim vrstama.
U listopadu 2018. patka mandarinka iznenada se pojavila u njujorškom Central Parku i privukla pozornost promatrača ptica i medija. Ovaj neočekivani posjetitelj iz istočne Azije brzo je postao lokalna senzacija i dobio nadimak „Hot Duck”. Njegov iznenadni dolazak izazvao je toliko zanimanja da mu je urednik časopisa Audubon Andrew Del-Colle čak napisao otvoreno pismo.
„Prije svega, želim ti zahvaliti. Ne znamo odakle si došla (možda iz nečije privatne zbirke?) ni zašto si se iznenada pojavila (bila si užasno usamljena bez pačjih prijatelja?), ali zaokupila si maštu i promatrača ptica i onih koji to nisu, u New Yorku i diljem svijeta”, napisao je Del-Colle u svom pismu.
U ožujku 2019. patka je nestala jednako iznenada kao što se i pojavila te više nikada nije viđena u parku. Unatoč glasinama i povremenim pogrešnim opažanjima, prava sudbina „Hot Duck” ostaje nepoznata.
Paun
Ove velike, jarko obojene ptice pripadaju porodici fazana. Najpoznatiji je indijski paun, poznat po raskošnom repnom perju prekrivenom iridescentnim uzorcima nalik očima. Tijekom sezone parenja mužjaci šire repove i tresu ih do 25 puta u sekundi, stvarajući i vizualne i suptilne zvučne signale kojima privlače potencijalne partnerice.
Studija profesorice fizike Suzanne Amador Kane pokazala je da frekvencija tih vibracija repa vrlo blisko odgovara rezonanciji gitarskih žica.
„Charles Darwin je 1871. primijetio da ‘paunovi … zveckaju perima jedno o drugo, a vibracijski pokret očito služi samo stvaranju zvuka, jer teško da može pridonijeti ljepoti njihova perja’, no bio je potreban ovaj multidisciplinarni tim znanstvenika da opiše dinamiku takvog ponašanja”, rekla je Suzanne Kane, izvanredna profesorica fizike i glavna autorica studije „Biomechanics of the Peacock’s Display: How Feather Structure and Resonance Influence Multimodal Signaling”.
Paunovi potječu iz južne Azije, osobito Indije i Šri Lanke, a žive i u dijelovima jugoistočne Azije. Prema National Geographicu, znatno rjeđa vrsta, kongoanski paun, živi isključivo u kišnim šumama srednje Afrike.
U divljini indijski paunovi biraju mozaik šumovitih i otvorenih krajolika, gdje imaju i zaklon i prostor za potragu za hranom. Iako mogu letjeti, većinu vremena provode na tlu, hraneći se sjemenkama, kukcima i malim gmazovima.
Njihovo društveno ponašanje također je zanimljivo: i u divljini i u zatočeništvu mužjaci često formiraju hareme, svaki s nekoliko ženki.
Crvena panda
Crvena panda živi u planinskim šumama Himalaje i jugozapadne Kine. Unatoč imenu, nije blisko srodna velikoj pandi. Neko je vrijeme čak bila svrstana u porodicu rakuna, no moderna genetska istraživanja pokazala su da crvene pande pripadaju zasebnoj porodici, odvojenoj od drugih zvijeri prije milijuna godina.
Ove male životinje koje žive na drveću velik dio vremena provode skrivene među granama, odmarajući se ili bježeći od grabežljivaca. Dugi, kitnjasti repovi pomažu im održavati ravnotežu, a oštre kandže omogućuju spretno penjanje, pa čak i spuštanje glavom prema dolje.
Crvene pande hrane se uglavnom bambusom, iako jedu i voće, bobice, gljive, cvijeće te povremeno ptičja jaja. Budući da njihov probavni sustav ne razgrađuje vlakna učinkovito, svakoga dana moraju pojesti velike količine hrane. Radi štednje energije uglavnom su noćne životinje, a oko polovice dana – otprilike 55 % – provode spavajući.
Afrički slon
Postoje 2 glavne vrste slonova: afrički i azijski. Afrički slon veći je i, prema organizaciji za očuvanje prirode Save the Elephants, dijeli se na 2 podvrste. Savanski slon, najveći među njima, kreće se ravnicama subsaharske Afrike, dok manji šumski slon nastanjuje guste šume srednje i zapadne Afrike.
Slonovi žive u vrlo organiziranim društvenim skupinama, koje obično vodi matrijarh, iskusna ženka koja usmjerava krdo i prenosi ključno znanje o migracijskim rutama, izvorima vode i područjima za hranjenje. Kada mladi mužjaci dosegnu zrelost, najčešće napuštaju krdo i žive samostalnije.
Ovi divovi poznati su i po inteligenciji i emocionalnoj složenosti. Istraživanja upućuju na to da posjeduju svijest o sebi i mogu pokazivati emocije poput radosti, tuge i empatije. Studija iz 2024. pokazala je da afrički slonovi koriste imena u međusobnoj komunikaciji – rijetko ponašanje među divljim životinjama. Ta se imena prenose posebnim glasovnim signalima: niskofrekventnim tutnjavama koje slonovi mogu odašiljati i čuti na velikim udaljenostima.
„Baš kao i ljudi, slonovi koriste imena, ali vjerojatno ih ne koriste u većini glasanja, pa ne bismo očekivali 100 %”, objasnio je Michael Pardo, autor studije i biolog sa Sveučilišta Cornell, za Associated Press.
Afrički slonovi danas se suočavaju sa značajnim prijetnjama. Krivolov zbog bjelokosti najneposrednija je opasnost, osobito u Africi, dok gubitak staništa, sukobi ljudi i divljih životinja te klimatske promjene dodatno ugrožavaju njihove populacije.
Sav sadržaj na stranicama Altezza Travela nastaje uz stručne uvide i temeljito istraživanje, prema našoj Urednička politika.
Želite li saznati više o putovanjima u Tanzaniji?
Stupite u kontakt s našim timom. Istražili smo najvažnija odredišta diljem Tanzanije. Naši savjetnici za putovanja iz regije Kilimanjara rado će podijeliti praktične savjete i pomoći vam u planiranju putovanja.
